Pàgines

dijous, 3 de juliol del 2014

L'Alfals també és per als humans


Efectivament, l'Alfals és una planta silvestre comestible, apta per als humans. Tothom sap que és un dels aliments bàsics del bestiar, sobretot a l'hivern, quan se'l mengen bo i sec. Doncs be, també nosaltres ens el podem menjar, i ho hauríem de fer amb regularitat, donades les grans propietats nutritives d'aquesta planta.


Alfals jove, en el millor moment per collir-ne les fulles
L'Alfals (Medicago sativa) és una planta herbàcia de la família de les Fabàcies, que es conrea de cara a obtenir farratge pels animals, però donat que arrela amb molta facilitat, s'escampa i la podem trobar en estat silvestre fora dels camps de conreus,  a les vores de camins, marges, ... De seguida que arriba la primavera comença a brotar, i ho ferà tantes vegades com el tallem, és a dir, que si som curosos, no ens faltarà mai alfals: tallem els brots del capdamunt, i torna a créixer ràpidament, tornem a tallar, i insisteix en créixer, ...  i així podem anar jugant amb ell fins que floreix.

Com menjar alfals?

Us heu fixat que a les herboristeries i farmàcies venen càpsules d'alfals com a complement nutricional? i que podem comprar també  alfals germinat al supermercat...? Per tant, és una planta que ja la tenim mig incorporada a la nostra dieta, però  per tancar el cercle, també podem menjar l'Alfals fresc, acabat de collir: les seves fulles són excel.lents  escampades damunt l'amanida, com a verdura fresca, o també com a verdura cuita, acompanyant uns espinacs o una col-i-patata, o barrejades amb altres ingredients, en un pastís de verdures.

Quin gust té l'alfals?

L'alfals té un gust ben be d'herba, un gust àcid, una mica allimonat... També les seves flors liloses són bones a les amanides.

Què ens aporta?

L'Alfals ens aporta Vitalitat sobretot, tant pels seus nombrosos nutrients, com per la manera de créixer que té l'Alfals: fixem-nos que és una planta que creix sempre, i es fa molt ràpid. Tant si la talles com si la vols eradicar, ella és tenaç, s'entossudeix a créixer i a romandre sempre en els mateixos llocs. És una planta d'actitud perseverant.

Pel que fa els seus nutrients, ens aporta proteïnes: uns 7 gr. per cada 100 gr. que en plantes, que és una proporció força alta, cosa que explica que sigui tan aprofitada pels animals.
En les seves fulles trobem també un alt percentatge de vitamina A, C, moltes vitamines del grup B, de Calci (el triple que  en els espinacs), Ferro, Potassi,... Seria una de les plantes que, juntament amb l'ortiga, la malva i altres, es podria classificar fins del grup de Plantes Reconstituents.
Per això és important poder-la incorporar, de manera discreta però persistent, dins de les amanides diàries. No els alterarà el sabor, i si que ens enriquirà l'àpat a nivell nutricional.

Alfals adult, en flor



Diferents estudis afirmen que, pels seus components, ajuda a baixar el colesterol dolent. Podeu trobar més informació tècnica acurada a:  http://www.botanical-online.com/medicinalsalfalfa  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada