Les violes o violetes apareixen a finals de febrer i duraran fins a finals d'abril. Són prou conegudes pel seu delicat aroma, però cal primerament aclarir que hi ha diverses varietats de violes. El gènere de les violes comprèn també diverses plantes herbàcies, moltes d'elles de jardí, com ara els pensaments.
La viola o violeta que ens interessa és la violeta boscana (com la defineix en Fabra per diferenciar-la de les de jardí), és a dir, la Viola odorata, la que creix en estat salvatge i que té un agradable perfum (no totes les violes són perfumades...¡).
La Violeta és doncs una planta que la podem trobar en els marges humits, a les vores de rieres i rierols o inclús al mig del bosc frondós. Li agradem els llocs ombrívols. La podem distingir fàcilment per les seves tonalitats, que van des del blau-cel fins el lila morat, i pel seu delicat perfum.Aquestes són les violetes que aprofitarem per collir ara que és l'època i els alegraran els nostres àpats.
- posar-les a l'amanida, crues.
- glaçejar-les.
- fer-ne licors, xarops, i begudes aromatitzades.
També les fulles del violers són comestibles i les tenim a disposició durant tot l'any. Són altament mucilaginoses, amb una gran dosi de vitamina C i vitamina A. Són ideals per posar en qualsevol crema de verdures (carbassó, carbassa, ...) perquè els dóna un toc de cremositat molt agradable.
Altres propietats de les violetes:
Tota la planta està indicada per a la tos i els refredats i és sudorífica. Ara és doncs el moment d'assecar-ne les flors, en un lloc fosc i sec per gaudir-ne tot l'any. Aquesta infusió de flors de violeta és una autèntica delícia,
Podeu trobar molta més informació, completíssima, sobre la violeta a:
http://www.botanical-online.com/medicinalsvioleta.htm
http://www.botanical-online.com/medicinalsvioleta.htm
Per un pot de 1 litre de líquid:
- 1/3 de vi blanc (millor sec)
- 2/3 d'aigua fresca
- violetes per omplir (sense cues)
- una cullerada de sucre no refinat
- un pessic de sal.
Es posa tot dins del pot, es tapa be i es deixa a la nevera, remenant a diari, durant una setmana,
Veurem aleshores que les violes han perdut el seu tint i l'han passat al líquid. és el moment de colar-ho tot, ben escorregut.
Veurem aleshores que les violes han perdut el seu tint i l'han passat al líquid. és el moment de colar-ho tot, ben escorregut.
Ho posem en una olla, juntament amb la meitat de sucre respecte del seu pes. Es deixa bullir just fins que el sucre estigui fos, i es deixa refredar. I ja ho podem embotellar. El sucre i el vi fan que es conservi bé.
Aconsello sempre el sucre biològic no refinat per un tema de salut, però si es fa amb sucre blanc, el color queda més lilós i més autèntic, però menys saludable.
Tinc violetes al congelador i com que ja he fet uns quants pots de gelea, em sembla que les utilitzaré per fer aquest xarop, m'encanta la recepta!
ResponElimina