Pàgines

dijous, 25 de febrer del 2016

1ª Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades

Voleu tastar les Plantes Silvestres Comestibles? Voleu conèixer les seves aplicacions i descobrir els seus sabors? Ara en teniu l'oportunitat.

Us convido a assistir a la 1ª Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades, que tindrà lloc a Igualada el proper dissabte 12 de març.

En aquesta Jornada tindreu l'oportunitat  única de tastar diferents productes elaborats amb espècies silvestres (infusions, amanides, cuina silvestre, condiments i begudes); de participar en Xerrades i Tallers per descobrir quines característiques tenen aquestes espècies i què podem fer amb elles; d'assistir a Trobades i Taules rodones per parlar sobre el passat i el present dels usos tradicionals de la vegetació i intercanviar experiències;  de degustar un Dinar elaborat amb plantes silvestres; i de passejar per la Fira de Productes Silvestres on descobrireu i podreu comprar productes alimentaris fets amb plantes silvestres a Catalunya.

Cartell de les jornades


La Jornada vol donar veu als coneixements tradicionals de la vegetació, transmesos de generació en generació durant segles, i que ara estan en greu perill de desaparició; i ho fa demostrant que aquests coneixements, degudament adaptats al context actual, són els fonaments a partir dels quals innovar i transformar el model agroalimentari actual.

En el coneixement tradicional  hi  podem trobar les bases per avançar vers una agricultura més sostenible, una alimentació de qualitat, i un entorn rural dinàmic que contribueixi a la preservació dels valors naturals  i culturals de l'entorn.

  • Jornada  organitzada pel Col.lectiu Eixarcolant-Universitat de Barcelona. Vegeu el programa d'actes.
  • Totes les activitats (excepte el dinar) són gratuïtes.
  • Per participar en els Tasts i el DINAR, cal inscripció  prèvia, a través del formulari que trobareu a:    www.eixarcolant.cat

diumenge, 14 de febrer del 2016

Sucs Verds Silvestres

Una de les maneres més sanes i eficaces  de gaudir de les propietats de les plantes silvestres és incorporant-les als sucs verds i als sucs de fruita
Excepte les aromàtiques, solen ser fulles sense sabors potents, per tant, quan les barregem amb altres hortalisses,  verdures i/o fruites, no n'alteren el sabor i en podem aprofitar tots els seus nutrients.

Quines són les herbes més adients per fer sucs?
Hem de triar sempre plantes silvestres amb  fulles amb un alt contingut d'aigua: 
Borratja,  Picagallina, Verdolaga, Fonoll, Créixens, Julivert, Dent de Lleó, ... Totes aquestes són plantes en les quals el contingut d'aigua és, com a mínim,  un   85%  del  conjunt de nutrients.


Suc Verd amb Picagallina (Stellaria media) (mida per a un got)
- dues pastanagues
- un kiwi
- una llimona
- un bon grapat de Stellaria media (molt rica en Ferro i Magnesi¡¡)

Suc Multicolor amb Fonoll (suc molt aromàtic. Mida per a un got)
- dues pastanagues
- tres maduixes
- un bon grapat de Fonoll
- una taronja
- mitja llimona
Fruita, hortalisses i herbes silvestres. Excel.lent combinació

dilluns, 1 de febrer del 2016

Mostassa blanca, mostassa silvestre

Dins del gènere de les Mostasses podem trobar diferents plantes, totes elles molt similars, i a vegades quasi idèntiques. Totes pertanyen a la família de les Brassicàcies, la mateixa família de la col. La planta d'avui és la Mostassa Blanca (Sinapis alba L.), que la podem trobar formant colònies i abunda en terraplens, marges i terrenys que hagin estat llaurats i després abandonats. Es una planta adventícia, que s'instal·la ràpidament quan troba un terreny remogut. 

En un hivern suau com l'actual, ja la trobem florida i ben ufanosa, no ens deixa indiferent. La Mostassa Blanca silvestre presenta un aspecte molt ramificat, amb un fullatge dens i fulles lobulades. Si les freguem, la seva olor ens recorda la col, la ravenissa o els créixens...


Fullatge i flors de mostassa blanca


Planta de mostassa blanca silvestre, fulles

Com aprofitar la Mostassa Blanca silvestre?

En aquests moments d'hivern el seu aprofitament rau en les flors, d'un groc intens i molt viu, que fan que la plana ens cridi l'atenció. Si collim els capítols florits podem fer-ne una salsa groga de gust profund, per amanir la verdura o la pasta.

Amb les fulles més tendres del capdamunt, en farem una lactofermentació per menjar-les crues. I més endavant, quan la planta grani, podrem aprofitar les llavors per fer una picada i obtenir el sabor de la mostassa. 


Salsa de Mostassa blanca o Salsa Sinapia  


  • un bon grapat de flors de mostassa blanca
  • un gra d'all petit
  • una cullerada de vinagre suau (de poma)
  • una cullerada de suc concentrat de poma
  • una cullerada de suc de gingebre ratllat
  • oli d'oliva verge per cobrir tota la barreja

Tots aquests ingredients els posem a la batedora i ho barregem suaument perquè quedi lligat. Cal regular l'oli, perquè no quedi una barreja molt líquida. Hauria de quedar com una maionesa lleugera. I el resultat tampoc és de salsa picant.

La podem guardar a la nevera en un pot de vidre uns quants dies.
Al ser una salsa de color molt viu, dóna vida i alegria a les amanides. I no cal dir que també és  bona per sucar-hi pa tou¡¡ 

Recepta salsa de mostassa amb flors de mostassa, espècies i oli. És boníssima sucada en pa o com a vinagreta d'una amanida.