Pàgines

dilluns, 28 de març del 2016

Ravenisses, flors al plat


Tots hem vist la Ravenissa alguna vegada (Diplotaxis erucoides),  una planta de la família de les Brassicàcies, que envaeix els camps acabats de llaurar. Destaca sobre la resta de vegetació,  perquè les seves flors omplen de blanc les feixes i els marges.

Es tracta d'una planta adventícia, que  creix amb molta rapidesa i floreix generosament. La podem trobar, poc o molt,  al llarg de tot l'any, però sobretot, quan floreix amb més entusiasme i tapissa els camps de blancor,  és ara la la primavera. Suporta molt be el fred, i és de les poques plantes que   podem veure florides també  durant l'hivern. A l'estiu es fica en els horts, per buscar la humitat, ja que la secada no li agrada.

La Ravenissa és de la mateixa família que la col i  la mostassa. Tota ella és comestible, si bé l'intens sabor de les seves fulles  (un sabor molt intens que ens recorda la col), no les fa agradables al paladar. Però si que podem aprofitar les seves inflorescències per  fer una bona salsa

Si ens fixem, al collir una tija de Ravenissa, veiem que a mida que creix, va florint i allí on hi havia una flor, aviat hi trobem una petita tavella anomenada siliqüa. on estan madurant les llavors. Aquestes petites tavelles, si les tasteu, veureu que  ja tenen un gust picant, que ens transporta al gust de mostassa. Mentrestant, a l'extrem de la tija, hi ha el pomet de flors blanques, esclatades,  i poncelles encara per madurar.  I és que la Ravenissa és una planta que constantment està florint i produint llavors.  Això explica que sigui tan fecunda i que estigui tan escampada arreu.

Com fer Salsa de Ravenisses?

Per la nostra salsa de Ravenisses, agafarem el capdamunt de les tiges, només la part florida.
Posarem totes les flors de Ravenissa en el pot de la batedora
Afegim un gra d'all, unes gotes de llimona, sal, una cullerada de salsa de soja i  oli d'oliva. 
Ho batem intensament i ja tenim una salsa "picantona" per amanir, per barrejar amb la pasta o senzillament, per sucar-hi pa. 
Podeu guardar la salsa a la nevera uns 2-3 dies, en un pot de vidre. Però tingueu present que en aquest cas, la característica de picant, s'incrementa lleugerament.

Amanida amb decoració de salsa de Ravenisses



2 comentaris: