Els Aranyons són el fruit de l'arbust Prunus spinosa, de la família de les Rosàcies. El trobem en llocs de bardissa, vores de camins, torrenteres i terraplens o terres i vinyes abandonades, L'aranyoner és un arbust molt ramificat, amb algunes punxes i una fulla menuda, que apareix posteriorment a la florida, en el mes de maig.
A la primavera és quan és més fàcil trobar aranyoners. Solen créixer formant extenses i denses colònies, que generalment fan una funció divisòria del terreny i es poden identificar amb molta facilitat perquè aquestes tapies vegetals són totalment blanques per la seva florida. Posteriorment a la flor, treu el fullam i a finals d'estiu o inici de tardor, ja es poden collir els fruits, de color blau grisós, i que si no són ben madurs, tindran un sabor molt aspre. Cal assegurar-se de que estiguin al punt perquè siguin dolços i sucosos.
Amb els aranyons podem fer unes excel·lents confitures i també el famós patxaran, un licor dels que baixa sol, bo i fresquet, és boníssim...¡¡
Flor de l'Aranyoner en plena florida a l'inici de la primavera |
El Patxaran és un licor molt popular a Navarra, fet a base d'aranyons com ingredient principal, i apart, algunes persones hi afegeixen també determinades herbes. La llibertat total a l'hora d'elaborar aquests preparats és una característica dels licors casolans. Cadascun té la seva "firma d'autor".
Però a mi m'agrada molt la fórmula del Patxaran del meu oncle Angel Masats. És molt senzilla i dóna un resultat espectacular. Aqui us la deixo perquè ara és el moment de sortir a collir els Aranyons, elaborar el Patxaran i per Nadal ja el podreu tastar...
Aranyó madur , al juliol |
Licor de Patxaran
- 25-30 aranyons
- 12 grans de café
- un litre d'anís
Es posa tot en un bocal, ben tapat i es guarda en un lloc sec i fosc. Cada 15 dies s'ha de remoure la barreja. Al cap d'uns tres mesos ja es pot encetar.
Arbustos d'aranyoners a peu de camí a la primavera |
Aranyons madurs a l'arbre |
Aranyó en procés de maduració |