Pàgines

dijous, 5 de juliol del 2018

Com collir i tractar les ortigues

En la nostra pàgina del Facebook   Plantes silvestres comestibles s'ha generat un petit debat sobre el consum  d'ortigues. També a través del nostre portal web naturacomestible@gmail.com, rebem sovint qüestions sobre com collir-les i agafar-les. Per això hem decidit fer una entrada sobre l'Ortiga, a nivell molt pràctic i respondre així a les inquietuds de les persones que ens segueixen.

Quan collir les ortigues

Ortiga florida
S'han de collir sempre les plantes tendres, des que tenen ja dos pams fins que són casi adultes.  No s'han de collir quan ja estan florides. Això vol dir que les podem agafar des d'inicis de primavera, fins a començament d'estiu, però cada lloc o comarca té el seu calendari, ja que no a tot arreu creixen o floreixen al mateix temps. Fins i tot, en una mateixa colònia d'ortigues, podem observar que no totes creixen al mateix ritme. Les ortigues també es poden collir a finals d'estiu i tardor, ja que amb les pluges d'agost i setembre, tornen a rebrotar, com si fos una segona primavera.


Com collir les ortigues

Totes les parts de l'ortiga estan recobertes de petits pèls, com diminutes xeringues,  que contenen un líquid urticant a l'interior i al més mínim frec, es trenquen. I si estan en contacte amb la nostra pell, ens produeixen aquella típica sensació de coïssor, que al fregar-nos-la, contribuim a estendre-la. 
Un cop protegides les mans,  amb dos  dits, el polze i l'index, anirem collint/trencant el capdamunt dels ulls de la planta. Si tenim tisores ho farem molt millor i mes ràpid.  Cal collir sempre i únicament les 4-6 fulles tendres del capdamunt, mai les fulles que creixen al llarg del tronc de la planta.

Pels urticants de l'ortiga

Com protegir-se de les ortigues 

Per collir les fulles d'ortiga cal una protecció a les mans. Cal dir també que la "picada" d'ortiga no afecta tothom de la mateixa manera, hi ha qui no li molesta. Les possibles picades que ens fem, es poden guarir  collint fulles de plantatge estret i/o plantatge de fulla ample (plantago lanceolata o plantago major) i fregar-nos la pell amb elles. Aquestes dues plantes tenen propietats astringents, efectives, que alivien la molèstia de les picades.

Es poden fer diverses collites

Al collir el capdamunt de l´ortiga és com si la podéssim, i al cap de poc temps, unes 2-3 setmanes, veurem que torna a rebrotar, però no treu un ull nou, sinó dos. Per tant, els podem tornar a collir, perquè seran tendres. De fet, si us fixeu, quan seguen les ortigues vora dels camins, al cap de poc temps, tornen a rebrotar multiplicades. L'ortiga és resistent i persistent, perquè es multiplica básicament a través del seu rizoma.

Ortiga en flor

Com es preparen les ortigues

Quan arribem a casa, cal rentar-les. Encara que les haguem collit en llocs nets, sempre poden tenir algun insecte, pol·len o fang de  pluges anteriors, per tant, una netejada en un gibrell gran o a l'aigüera és aconsellable.
D'aquí, les posem en una escorredora i seguidament a l'olla, depenent de la recepta que volguem fer. Si s'han escorregut be, les podem guardar un dia  o dos a la nevera.
Si teniu por de que us piquin, les podem posar damunt d'un drap de cuina, les tapeu amb un altra drap i passeu per damunt el corró pastisser. Amb aquesta operació aconseguireu trencar la major part dels pels urticants i veureu que en pocs minuts,  deixen anar com un suc fosc. Si feu aquesta operació, les heu de coure tot seguit, ja que sinó es malmetran, perquè representa que les heu agredides, les heu mig trencades.

Ortiga assecada

Com assecar Ortigues

Si voleu assecar les ortigues per després trinxar-les ben menudes i tenir-ne en pots per consumir tot l'any, cal que les deixeu esteses, en un lloc sec i fosc. En uns 20 dies la les podreu trinxar i guardar.

Receptes amb Ortigues

Si voleu tenir més informació nutricional sobre les ortigues i idees per cuinar-les cliqueu aquí i anireu a la seva secció dins d'aquest mateix blog.  Una altra manera fàcil i rápida per començar a consumir ortigues és fer-les rebossades amb farina de fajol, tal com es veu a la foto adjunta.

I si voleu provar una de les modalitats de la clàssica sopa d'ortigues aquí la teniu:

Fulles d'ortiga rebossades
Sopa d’ortiga  (4 persones)
-         Dues cebes
-          Un porro
-          Una patata grossa
-          Dues cullerades de salsa de soja
-          Dos plats fondos plens d’ortiga.
-          Sal, oli, pebre. Formatge ratllat optatiu

Pelar les cebes ben menudes. Pelar els porros ben menuts i ben aprofitats
Posar-ho tot en una paella o cassola, amb oli i llorer, per anar-se coent, tapat i foc mig, ha de quedar ben ofegat.
Mentrestant  pelar la  patata  i fer-les a trossos o làmines. Afegir-la a la cassola, posar-hi un litre d’aigua i quan arrenqui el bull, hi tirem les ortigues.  Es deixa bullir 10 minuts i es treu del foc.
S’ha d’haver guardat  un  bon grapat  d’ortiga crua pel final. Quan ja està la sopa cuita, afegim l’ortiga crua i ho passem per la batedora.
Aleshores ho amanirem amb la salsa de soja i rectificarem de sal i pebre. Si voleu ho serviu amb formatge ratllat per sobre.