Ja comença a brotar l'arç blanc (Crataegus monogyna Jacq.). El trobarem en marges de torrents, rieres, zones semi-boscoses, terrenys abandonats i sovint, compartint hàbitat amb les bardisses,
En realitat l'arç és un arbust amb aparença d'arbre, que quan creix en indrets amb un cert nivell d'humitat, els exemplars solen ser de gran volum.
En aquest arbust o petit arbre es poden distingir quatre etapes ben concretes, al llarg de l'any:
- L'hivern, quan la planta apareix totalment nua, pelada, com si estigués morta. La seva aparença és la d'un laberint de troncs en blanc i negre.
- L'inici de primavera, quan amb el bon temps comencen a brotar les gemmes que donaran lloc a les fulles, que creixen agrupades i amb pecíols molt curts i profundament dentades.
- I enmig d'aquests grups de fulles, ben aviat ja apareix el grupet de minúscules inflorescències que puntegen, i que en pocs dies, sobretot durant el mes de maig, faran que l'arbre passi del verd intens del fullatge, al blanc immaculat de les seves milers de flors menudes.
- Amb l'arribada de l'estiu, els fruits ja són notoris i poc a poc van esdevenint vermells, per ser consumits des de final d'estiu fins ben entrada la tardor.
Parts comestibles: fulles i flors
Ara és el moment de fixar-se en aquests arbusts gegants i aprofitar les seves fulles tendres, abans que esdevinguin massa coriàcies.
Les collirem, delicadament, ben tendres, just quan puntegin, espicassades directament de l'arbre. Es mengen crues. També les podeu escampar damunt l'amanida. Les flors són comestibles i amb elles podeu decorar l'amanida. Quan floreix, les fulles ja no són aptes per menjar perquè són massa fibroses i coriàcies.
I a l'estiu, ... mengeu-vos els fruits
Els tindreu a l'arbre a partir del mes d'agost...
són molt rics en vitamina C. Els podeu consumir tranquilament, directament collits de l'arbre. Són molt petits i tenen poca carn i poc sabor, però són comestibles i nutritius.
Hola,
ResponEliminaNo sé com he vingut a parar al vostre blog i em sembla molt interessant. I ara m'heu creat un dubte: jo tinc un arbre com aquest i sempre he pensat que era un atzeroler. De fet veig que són de la família Crataegus, però noto que hi ha diferència en la forma del fruit.
L'any passat en vaig confitar i estic esperant tornar-les a preparar perquè em van agradar moltíssim.
Si puc, passaré per la fira d'Igualada.
Encantada d'haver-vos trobat.
Nani
L'atzeroler és de la mateixa família, si, però els fruits són més grandets. És un arbre que gairebé mai no es troba salvatge, sinó cultivat. si vens a Igualada et saludo.
Eliminaper cert, tens un blog preciós, ple de sentiment... m'encanta¡¡¡
Eliminaenhorabona¡¡
Moltes gràcies per la teva resposta. I ara, tinc el gran dubte si el meu arbre és un arç o un atzeroler. Tinc dos posts que en parlen: un del 10.09.2018 i l'altre del 06.09.2017, i ningú recorda d'on va venir aquell arbre...
EliminaEl pare en feia infusió per la tensió alte!!!! Cert???
ResponElimina