Quan diem allò de "sóc molt fredolic" és per indicar que ens agrada estar tapats i ben abrigats, tal i com solen estar els fredolics, quan els trobem al bosc, o a les seves vores: arrecerats a les parets, inclús entremig de les pedres, a sota del fanal, acomodats sota d'arbustos, o inclús recoberts de brosta de pi i emergent de la molsa... generalment busquen protegir-se de la fredor, ja que el fredolic és el bolet que surt quan el fred arriba per quedar-se
Per tant, també ens indica que les espècies que han sortit prèviament (rovellons i llenegues, sobretot), ja van de baixa.
Els fredolics resisteixen be quan troben un recer sota la vegetació, i si es manté la humitat i no hi ha molta pluja, en podem trobar fins ben entrat el gener, però les pluges excessives, els malmeten i es podreixen aviat.
Descripció del Fredolic
Bolet de mida petita de la família de les tricolomatàcies. El seu nom científic és Tricholoma terreum. És un bolet menut, de poca carn, de cama blanca, generalment prima, però en fredolics de secà, sol ser més gruixuda. El barret és de color grisós, convex, i es fa aplanant a mida que creix, fins i tot es pot arribar a esqueixar. La seva aparença és fràgil, cal collir-los amb compte. Sol créixer formant colònies i és freqüent trobar-ne pilotets molt apinyats.Denominacions
Com tots els bolets, la riquesa de denominacions és llarga i variada, segons el territori. Trobem noms com: Fredolec, fredeluc, negret, brunet, ...Com consumir fredolics
És laboriós de collir-los, però tanmateix n'hi ha tants, que ens permeten fer-ne moltes elaboracions i per tant, és un bolet eficient. Penseu però, que té un alt contingut d'aigua.Els podem conservar en pots (vegeu el nostre article sobre conserves de bolets).
Podeu fer sopes i cremes, i també estofats amb llegums i carn, arrossos, ... o menjar-los fregidets a la paella.
Fredolics saltejats
Quan els poseu a la paella, en pocs minuts estan nedant en el seu propi suc. En aquest cas, quan hagin tret el suc, els coleu, guardeu aquest suc i els saltegeu en una altra paella, amb oli, all i julivert.
Una altra fórmula. Quan estiguin prou ofegats en el seu suc, els escorreu, els enfarineu i els arrebosseu, resulten deliciosos¡ amb el suc restant, el podeu congelar o afegir a una sopa de bolets i un guisat.
Estofat de fredolics i mongeta seca |
Ingredients:
mongeta seca cuita (250 gr.)
el mateix volum de fredolics
150 gr. de carbassa, a daus
all i julivert
llorer, pebre vermell i sal
vi dolç
Elaboració: talleu els alls i enrossiu-los. Quan estiguin, afegiu els bolets i la carbassa i manteniu la paella tapada. Deixeu-ho coure uns 5-6 minuts, destapeu i veureu que estan nedant.
Aleshores afegiu les mongetes, sal, pebre, llorer, un raget de vi dolç, mireu que tinguin suficient aigua per bullir 10 minuts més i sinó n'afegiu. Tapeu i que vagi coent a foc lent.
Passats 10 minuts, verifiqueu que la carbassa estigui tova, afegiu-hi el julivert i rectifiqueu de sal. I ja està.
Colònia de fredolics |
Ingredients:
un bon plat de fredolics nets
el mateix volum de carbassa
una ceba gran
dos grans d'all
llorer
Elaboració: tallem la ceba i els alls i enrossim-los a la mateixa cassola, amb el llorer. Afegiu-hi els bolets i tapem perquè plorin.
Seguidament afegim la carbassa a daus, hi posem aigua que cobreixi la barreja i ho deixem bullir 15 minuts.
Treieu la fulla de llorer, rectifiquem de sal, pebre i ho triturem amb la batedora.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada