Figuera de moro en companyia d'una caputxina. S'observen clarament les penques joves i tendres i les velles d'anys anteriors. |
Es una planta de la família de les Cactàcies i del gènere de les Opuntia, que agrupa moltes varietats. A Catalunya en tenim unes 10 i totes elles serien comestibles, si no fos per les seves nombroses i llargues punxes. De tots els cactus del gènere Opuntia el més conegut és la figuera de moro.
De la planta se'n poden aprofitar dues parts:
1. Els fruits: són les anomenades figues de moro, que podem adquirir a l'estiu en els mercats.
2. Les penques verdes, que en realitat són les tiges de la planta, que presenten forma aplanada. Es cullen a inici de primavera, mentre són tendres. Són una verdura excel·lent i desconeguda aquí.
A Mèxic és molt habitual consumir les penques o raquetes de la figuera de moro. Alli, la planta es cultiva amb finalitats comercials i li diuen nopal i els fruits són les tunas. Són aliments habituals de la seva dieta.
Comestibilitat de la figuera de moro
Les parts tendres com aquestes són les més fàcils de netejar. Amb el ganivet es poden llevar fàcilment les minúscules fulles i les punxes que amaguen |
A la cuina, aquestes penques de forma ovalada i aspecte carnós són una verdura molt versàtil. Es poden consumir crues, cuites, guisades, bullides, a la planxa, al vapor... Hi ha moltes maneres d'elaborar-les i són altament nutritives.
Com i quan collir les penques
Les collim a la primavera, ben tendres, seleccionant les que no fan més de 10-12 cm d'allargada. Les afagem per l'extrem final arrodonit (encara no li han crescut les punxes) i fem un cop sec de ganivet a la base. (És a dir, les podem collir sense protecció, però amb compte que la resta de la planta no ens punxi).
Netejarem les penques amb un ganivet, damunt una superfície plana, rascant en les dues direccions i retallarem el contorn. Ho esbandim en aigua i ja està. Observarem que treuen molta mucositat i regalimen. És el mucílag de la planta.
Com preparar les penques
Penques netes i les restes que hem tallat i desestimat |
Com tallar les penques: Podem tallar la penca en làmines de 2 mm, ben fines (tallarines). També en tires de 1 cm, simulant la mongeta tendra, o en cuadradets, com si fossin bocins de pebrot.
Per menjar-les crues: Un cop tallades, les posem en un recipient de vidre amb una mica de sal pel damunt, i amb la ma, les anem removent durant uns 2 minuts. Veurem que treuen molta salivera mucilaginosa. Les deixem reposant així mitja hora, i passada l'estona, les esbandim varies vegades amb aigua, fins que veurem que ja no tenen mucílag. I ja es poden posar a l'amanida.
Per menjar-les cuites: Es couen amb una mica d'aigua i sal, fins que quedin tovetes (uns 10 minuts). Al final hi posem llimona, perque ens tallarà la mucositat. Un cop cuites, es poden fer sopes, cremes, estofats de verdura, ...
Valors nutricionals i beneficis de la figuera de moro
☝És molt rica en fibra soluble i aporta sensació d'atipar ❗❗❗
☝És una verdura amb propietats hipoglucemiants, per això es considera útil per prevenir la diabetis o en el seu tractament, ja que contribueix a disminuir la concentració de glucosa a la sang❗❗❗
Receptes amb figuera de moro com a verdura
1. Amanida amb tallarines de nopal
- Ingredients:
- Elaboració:
2. Penques a la planxa:
- Elaboració:
3. Suc verd:
Precaucions: les plagues
Els brots nous d'aquest any mergeixen tendres de les penques (tiges) velles. S'hi observen les taques blanques de la cotxinilla |
Una penca o tija de l'any anterior, damunt la qual creixen les poncelles que donaran peu a les flors i els fruits |
Bon dia, hi ha algun remei per la cuchinilla en aquest tipus de planta?
ResponElimina